Τα δύο είδη αλευρώδους που προσβάλλουν πολλές καλλιέργειες είναι ο αλευρώδης του καπνού (Bemisia tabaci) και ο αλευρώδης των θερμοκηπίων (Trialeurodes vaporariorum). Η βασική μορφολογική διαφορά που μας επιτρέπει να τους ξεχωρίσουμε είναι η θέση των φτερών. Στον αλευρώδη του καπνού τα φτερά είναι κολλητά στο σώμα ενώ στον αλευρώδη των θερμοκηπίων είναι παράλληλα προς την επιφάνεια του φύλλου. Επιπλέον, το ενήλικο και η νύμφη του αλευρώδους των θερμοκηπίων συνήθως έχουν περισσότερη λευκή κηρώδη σκόνη από τον αλευρώδη του καπνού.

Λίγα λόγια για το παράσιτο

Τι είναι ο αλευρώδης
Ο αλευρώδης είναι ημίπτερο έντομο της οικογένειας Αλευρωδίδες. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά και απώλεια παραγωγής.
Τι βλέπετε
Αποχρωματισμένες κηλίδες στα μέρη του φύλλου όπου τράφηκαν τα έντομα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ένας βασικός στόχος στον έλεγχο του αλευρώδους είναι να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από έναν ιό που μπορεί να μεταφέρουν αυτά τα έντομα.

Βιολογικός κύκλος αλευρώδους

Ο πλήρης κύκλος ζωής του αλευρώδους διαρκεί από 15 έως 40 ημέρες ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδίως τη θερμοκρασία, καθώς η ανάπτυξη από αυγό σε ενήλικο γίνεται πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο αλευρώδης συνήθως κολλάει τα αυγά του στην κάτω πλευρά των φύλλων.

Image
Whitefly - Pests & Diseases

Συμπτώματα του παρασίτου

Ο αλευρώδης προκαλεί άμεση βλάβη στο φυτό όταν τρέφεται. Η απομύζηση των χυμών δημιουργεί αποχρωματισμένες περιοχές στα σημεία των φύλλων όπου τράφηκε το έντομο. Επιπλέον, καθώς απομυζούν τους χυμούς απελευθερώνουν στο φλοίωμα τοξικές ουσίες, οι οποίες εξαπλώνονται σε όλο το φυτό. Αυτό διαταράσσει τη μεταβολική ισορροπία του φυτού και επιφέρει εξασθένηση, χλώρωση και αλλοιώσεις στα άνθη και τους καρπούς. Προκαλούνται και έμμεσες βλάβες, καθώς τα μελιτώματα που εκκρίνουν οι προνύμφες επιτρέπουν να αναπτυχθούν στα φύλλα μύκητες, όπως είναι η καπνιά (Capnodium sp.). Αυτός ο μύκητας καλύπτει τα φύλλα και μειώνει τη δυνατότητα φωτοσύνθεσης του φυτού.

Ωστόσο η σοβαρότερη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στα φυτά ο αλευρώδης είναι η μετάδοση ιών.

Πρόληψη του παρασίτου

Ένας βασικός στόχος στον έλεγχο του αλευρώδους είναι να αποφύγουμε τη μόλυνση της καλλιέργειας από ιούς που ίσως μεταφέρονται από τα έντομα. Είναι επομένως σημαντικό να αφαιρέσουμε τυχόν ζιζάνια ή υπολείμματα άλλων φυτών που βρίσκονται κοντά στην καλλιέργεια, διότι αυτά μπορούν να αποτελέσουν χώρο ανάπτυξης του αλευρώδους. Επιπλέον, αν ο αλευρώδης τραφεί από ζιζάνιο που φέρει ιό και μετά πάει στα φυτά σας, ο ιός θα εξαπλωθεί εύκολα. Οι προστατευτικοί φραγμοί, όπως δίχτυα και καλύμματα, είναι μια καλή επιλογή για πρόληψη μολύνσεων.

Image
Whitefly - Pests & Diseases

Λύσεις για έλεγχο του παρασίτου

Πολλά εντομοφάγα έντομα, παράσιτα και ορισμένοι εντομοπαθογόνοι μύκητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έλεγχο του αλευρώδους. Τα περισσότερα τέτοια αρπακτικά τρέφονται με τα αυγά και τις προνύμφες του αλευρώδους. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το σκαθάρι Delphastus catalinae. Οι προνύμφες του χρύσωπα και ορισμένοι κοριοί επίσης προσφέρονται για φυσικό έλεγχο αυτού του παρασίτου. Οι μικρές σφήκες της οικογένειας Aphelinae παρασιτούν στις προνύμφες του αλευρώδους. Οι σφήκες αποθέτουν τα αυγά τους στις προνύμφες και τρέφονται από τον ξενιστή τους καθώς αναπτύσσονται.