(γνωστός και ως σαπίλα, τεφρά σήψη ή σήψη οφθαλμών) Ο βοτρύτης προσβάλλει εξασθενημένα φυτά ή μαραμένα άνθη. Στη φύση μάλιστα συμβάλλει στη διαδικασία της ανακύκλωσης των φυτών, διασπώντας τα και καθιστώντας τα θρεπτικά διαθέσιμα στο έδαφος. Έτσι ο μύκητας αυτός παίζει ζωτικό ρόλο στον φυσικό κύκλο ανάπτυξης. Όταν όμως προσβάλλει τα φυτά σας, είναι παράσιτο!

Λίγα λόγια για το βοτρύτης

Τι είναι ο βοτρύτης
Ο βοτρύτης είναι ένας παρασιτικός μύκητας που σκοτώνει τον ξενιστή του για να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Τι βλέπετε
Ο ιστός πάνω στον οποίο αναπτύσσεται σκουραίνει και μερικές φορές μαλακώνει, εξαιτίας του θανάτου των κυττάρων του ξενιστή. Με τον καιρό σχηματίζεται ένα στρώμα γκρίζας μούχλας πάνω στις σκούρες κηλίδες.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ποτέ μην αφήσετε τα προσβεβλημένα φυτά να έρθουν σε επαφή με άλλα φυτά.

Βιολογικός κύκλος βοτρύτη

Η ανάπτυξη του βοτρύτη ξεκινά συνήθως σε υπολείμματα προσβεβλημένων φυτών από προηγούμενες καλλιέργειες που έχουν απομείνει στο χωράφι. Το μυκήλιο που βρίσκεται στα υπολείμματα αρχίζει να αναπτύσσεται όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, για παράδειγμα στην αρχή της άνοιξης. Με έντονο φως, το μυκήλιο αρχίζει να δημιουργεί δομές που λέγονται κονιδιοφόρα. Στις άκρες των κονιδιοφόρων σχηματίζονται σπόρια που λέγονται κονίδια, μεταφέρονται με τον αέρα και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα φύλλα ή τους βλαστούς των φυτών.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Συμπτώματα της ασθένειας

Η μόλυνση με τον μύκητα στα άνθη δεν γίνεται εμφανής αμέσως. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα πιθανής προσβολής από βοτρύτη είναι ότι ο ιστός κοντά στο προσβεβλημένο σημείο δείχνει καφέ και υγρός. Πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες στα άνθη με σκούρο καφέ δακτύλιο γύρω τους μπορεί επίσης να δείχνουν προσβολή από μύκητα.

Πρόληψη της ασθένειας

Είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνετε όλα τα μέρη του φυτού που έχουν προσβληθεί από βοτρύτη. Τα μολυσμένα μέρη πρέπει να αφαιρούνται αμέσως.

Ποτέ μην αφήνετε τα μολυσμένα μέρη του φυτού να έρθουν σε επαφή με άλλα φυτά, γιατί και η παραμικρή επαφή θα εκτινάξει σύννεφα από γκρίζα σπόρια στον αέρα. Αυτά τα σπόρια θα προσγειωθούν στα υγιή φυτά και μπορεί να τα μολύνουν. Ο καλός αερισμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση ελαφρώς χαμηλότερης υγρασίας γύρω από τα φύλλα και τα άνθη. Για τις καλλιέργειες στην ύπαιθρο, συνιστάται να καλύψετε τα φυτά με πλαστικό προστατευτικό, όπως είναι το τούνελ για θερμοκήπια, όταν πρόκειται να βρέξει. Έτσι αποφεύγετε να βραχούν τα φυτά.

Είναι επίσης σημαντικό να επαγρυπνείτε για παράσιτα όπως είναι οι κάμπιες, που μπορεί να τραυματίσουν την εφυμενίδα και στη συνέχεια ο βοτρύτης να το εκμεταλλευτεί για να εισέλθει ευκολότερα στο φυτό. Ο μύκητας προσβάλλει ευκολότερα τα φυτά που έχουν υποστεί ζημιές από δάγκωμα παρασίτων. Άλλα έντομα, όπως οι θρίπες, μπορεί να μεταφέρουν και να εξαπλώσουν τα σπόρια του βοτρύτη.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Λύσεις για έλεγχο της ασθένειας

Πολλοί μικροοργανισμοί ελέγχουν με επιτυχία τον βοτρύτη σε μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών. Ο μύκητας Clonostachys rosea (Gliocladium roseum) χρησιμοποιείται για καταπολέμηση και πρόληψη της μόλυνσης με βοτρύτη εξαιτίας της ικανότητάς του να αναστέλλει την παραγωγή σπορίων. Ορισμένα είδη νηματωδών σκωλήκων επίσης χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για έλεγχο του βοτρύτη.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά εκχυλίσματα φυτών που προλαμβάνουν τη μόλυνση με βοτρύτη και την ανάπτυξη του παρασίτου. Καλά αποτελέσματα δίνουν τα εκχυλίσματα από θυμάρι, σπόρους γκρέιπφρουτ, ρίγανη, μέντα, σκόρδο και καυτερή πιπεριά, μεταξύ άλλων.