Οι περονόσποροι είναι μύκητες της οικογένειας Peronosporaceae. Καθώς εξαπλώνονται, τα φύλλα συστρέφονται, νεκρώνονται και τελικά πέφτουν. Το μέρος του μυκηλίου που περιέχει τα σπόρια του μύκητα βγαίνει από τα στόματα των φυτών. Με έντονο φως αναγνωρίζεται εύκολα από το γκρίζο ή ιώδες βελούδινο στρώμα στο πίσω μέρος των φύλλων.

Λίγα λόγια για τον περονόσπορο

Τι είναι το ωίδιο και ο περονόσπορος
Τα ωίδια και οι περονόσποροι είναι ομάδες παθογόνων μυκήτων που προκαλούν ασθένειες στα φυτά.
Τι βλέπετε
Εν γένει οι μύκητες βρίσκονται στην πάνω πλευρά του φύλλου, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Το φύλλο μοιάζει σαν πασπαλισμένο με σκόνη.
Τι μπορείτε να κάνετε
Διατηρήστε την υγρασία χαμηλή και τον χώρο καλλιέργειας καθαρό.

Λίγα λόγια για το ωίδιο

Τα ωίδια είναι κι αυτά μύκητες, της τάξης Erysiphales. Πριν εμφανιστούν συμπτώματα, αρχίζουν να εμφανίζονται στο φύλλο φυσαλίδες και ακολουθεί η χαρακτηριστική λευκή σκόνη εκεί όπου βρισκόταν η φυσαλίδα. Το φύλλο μοιάζει σαν πασπαλισμένο με σκόνη. Εν γένει το ωίδιο βρίσκεται στην πάνω πλευρά του φύλλου, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπάρχει ένας τύπος ωιδίου που αναπτύσσεται μόνο στην κάτω πλευρά του φύλλου και συχνά δεν το αντιλαμβανόμαστε. Ωστόσο καθώς η ασθένεια προχωρεί, τα φύλλα καλύπτονται τελείως με αυτό το λευκό στρώμα, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στους οφθαλμούς, με επακόλουθες απώλειες στο μέγεθος και την ποιότητα της καλλιέργειας.

Image
Oidium and Mildew - Pests & Diseases

Πρόληψη της ασθένειας

Η καλύτερη θεραπεία για αυτούς τους τύπους μύκητα είναι η πρόληψη. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν και θα αναπτυχθούν, πολύ δύσκολα εξαλείφονται, ακόμη και με χημικά μυκητοκτόνα. Προσπαθήστε να εμποδίσετε τα σπόρια να φτάσουν στα φυτά σας και να τα προσβάλουν, διατηρώντας καθαρό τον χώρο καλλιέργειας. Μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας μόνο καθαρό εξοπλισμό και πλένοντας τα χέρια σας σχολαστικά πριν μπείτε στον χώρο.

Λύσεις για έλεγχο της ασθένειας

Ελέγχετε τακτικά τα γηραιότερα φύλλα για κιτρινωπό αποχρωματισμό και ανάπτυξη μυκήτων.

  • Μπορείτε να αφαιρέσετε τα ύποπτα φύλλα και να τα διατηρήσετε σε κλειστή πλαστική σακούλα μαζί με λίγο υγρό χαρτί σε ζεστό μέρος. Μετά από δυο μέρες μπορείτε να τα ελέγξετε ξανά για μύκητες, ίσως με μεγεθυντικό φακό.
  • Αφαιρέστε όλα τα μολυσμένα φύλλα, προσέξτε όμως να μη μεταδώσετε οι ίδιοι την ασθένεια. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, κατά προτίμηση με διάλυμα οινοπνεύματος.
  • Κάψτε όλα τα μολυσμένα υλικά.
  • Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να επαναλάβετε τον ψεκασμό πολλές φορές.
Image
Oidium and Mildew - Pests & Diseases