Οι αφίδες έχουν μήκος μόλις 4 mm, βολβώδη κοιλιά και πολλά και διάφορα χρώματα. Είναι από τα πιο καταστροφικά παράσιτα των καλλιεργούμενων φυτών στις εύκρατες περιοχές. Οι φτερωτές αφίδες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα φυτά σας, επειδή τα καταστρέφουν πολύ πιο γρήγορα από τις κανονικές αφίδες.

Λίγα λόγια για το παράσιτο

Τι είναι οι αφίδες
Οι αφίδες ή μελίγκρες ή φυτόψειρες είναι μια υπεροικογένεια εντόμων που περιλαμβάνει πάνω από 4.000 είδη φυτικών παρασίτων.
Τι βλέπετε
Οι αφίδες μπορούν να προκαλέσουν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, στίγματα στα φύλλα, κιτρίνισμα, καχεκτική ανάπτυξη, συστροφή των φύλλων, μελάνωση, μαρασμό, χαμηλή απόδοση και θάνατο των φυτών.
Τι μπορείτε να κάνετε
Υπάρχουν πολλές τεχνικές καλλιέργειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προλάβετε ή να περιορίσετε την προσβολή από αφίδες.

Βιολογικός κύκλος αφίδας

Υπάρχουν φτερωτές και άπτερες αφίδες. Συνήθως η πρώτη γενιά που εκκολάπτεται μετά τον χειμώνα είναι άπτερη. Μετά από πολλές γενιές, όμως, μπορεί να προκύψει έλλειψη χώρου στο φυτό ξενιστή. Αυτό δίνει το έναυσμα για τη γέννηση μιας γενιάς φτερωτών αφίδων, που μπορούν να μεταναστεύσουν σε άλλους ξενιστές. Όλες οι αφίδες που γεννιούνται από τα αυγά του χειμώνα είναι θηλυκές. Στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, γεννιούνται πολλές ακόμη γενιές θηλυκών αφίδων. Οι θηλυκές μπορούν να ζήσουν 25 ημέρες και στο διάστημα αυτό καθεμιά μπορεί να γεννήσει έως 80 αυγά. Η αναπαραγωγή την άνοιξη και το καλοκαίρι γίνεται αφυλετικά, χωρίς αρσενικά.

Image
Aphids - Pests & Diseases

Συμπτώματα του παρασίτου

Οι αφίδες τρέφονται με τους χυμούς του φλοιώματος, εξασθενώντας το φυτό, διαταράσσοντας τη μεταβολική ισορροπία και προκαλώντας συστροφή των φύλλων και σε ακραίες περιπτώσεις απώλεια των φύλλων. Η απώλεια των φύλλων επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα της τελικής συγκομιδής. Οι αφίδες επίσης εγχέουν τοξίνες στο φυτό, αλλοιώνοντας συστηματικά την ανάπτυξή του.

Επιπλέον, οι μελιτώδεις εκκρίσεις των αφίδων είναι ιδανικό μέσο ανάπτυξης διάφορων μυκήτων, οι οποίοι καλύπτουν το φύλλο και το εμποδίζουν να απορροφήσει όλο το φως που πέφτει επάνω του.

Ωστόσο η επιβλαβέστερη επίδραση των αφίδων είναι η μετάδοση ιών. Οι αφίδες μπορούν να μεταδώσουν πολλές δεκάδες ιών από ένα άρρωστο σε ένα υγιές φυτό σε λίγα δευτερόλεπτα, ιδίως οι φτερωτές γενιές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους ιούς είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία, γι' αυτό η μόλυνση ενός φυτού που δεν είναι ανθεκτικό στον ιό οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της τελικής παραγωγής.

Πρόληψη του παρασίτου

Υπάρχουν πολλές καλλιεργητικές τεχνικές που μπορούν να εμποδίσουν ή να ελαχιστοποιήσουν την προσβολή από αφίδες. Μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

  • Εξάλειψη των ζιζανίων που μπορούν να αποτελέσουν καταφύγιο για αυγά και ενήλικα έντομα
  • Κάλυψη των φυτών με δίχτυα για έντομα (ενδεχομένως διαποτισμένα με εντομοκτόνα)
  • Αποφυγή της υπερβολικής ποσότητας αζωτούχων λιπασμάτων
  • Απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων διότι φιλοξενούν φυτά που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για αρπακτικά (φυτά-τράπεζες)
Image
Aphids - Pests & Diseases

Λύσεις για έλεγχο του παρασίτου

Στους φυσικούς εχθρούς των αφίδων συγκαταλέγονται οι πασχαλίτσες και τα νευρόπτερα. Οι προνύμφες του χρύσωπα (Chrysoperla sp.) είναι αδηφάγοι θηρευτές αφίδων.