Οι τετράνυχοι προσβάλλουν πολλές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολύ περισσότερα από 1.200 είδη τετράνυχων. Πάνω από εκατό θεωρούνται παράσιτα και περίπου δέκα σοβαρά παράσιτα. Ο πιο γνωστός και προβληματικός είναι ο κόκκινος τετράνυχος (Tetranychus urticae). Η ικανότητά τους να αναπαράγονται εξαιρετικά γρήγορα τους επιτρέπει να προκαλούν τεράστια ζημιά σε σύντομο διάστημα.

Οι τετράνυχοι έχουν μυζητικά στόματα σαν βελόνες. Τρέφονται διεισδύοντας στους ιστούς του φυτού με το στόμα τους. Μεγάλοι πληθυσμοί μπορούν να καλύψουν ολόκληρα φυτά με τον ιστό που υφαίνουν. Οι ιστοί αυτοί τους χρησιμεύουν για να μετακινούνται. Καθώς οι τετράνυχοι είναι πολύ μικροί, εύκολα μπορούν να περάσουν από εξαεριστήρες.

Λίγα λόγια για το παράσιτο

Τι είναι ο τετράνυχος
Ο τετράνυχος δεν είναι έντομο αλλά άκαρι και συγγενεύει περισσότερο με τις αράχνες. Ανήκει σε μια τάξη που λέγεται Αραχνίδια.
Τι βλέπετε
Ο τετράνυχος συνήθως υφαίνει ένα είδος ιστού. Όταν προσβάλλει τα φύλλα, καταστρέφει τους ιστούς του φυτού δημιουργώντας κίτρινες και νεκρωτικές κηλίδες που συνενώνονται μέχρι να καλύψουν όλο το φύλλο. Το φύλλο κιτρινίζει, μαραίνεται και τελικά πέφτει. Υπάρχουν ποικιλίες τετράνυχου που δεν υφαίνουν ιστούς και ζουν μέσα στους οφθαλμούς, όπου η ζημιά δεν φαίνεται μέχρι να ανοίξουν.
Certaines autres variétés d’acariens ne tissent aucune toile, elles vivent plutôt dans les bourgeons apicaux de la plante. Les dommages causés ne se manifestent que lorsque l’apex prend de l’expansion.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ο τετράνυχος έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν τον πληθυσμό του.

Βιολογικός κύκλος τετράνυχων

Κάθε θηλυκός κόκκινος τετράνυχος γεννά 10-20 αυγά την ημέρα, συνολικά 80-120 στη διάρκεια της ζωής του που φτάνει τις 4 εβδομάδες. Τα αυγά ως επί το πλείστον είναι κολλημένα στον ιστό που υφαίνει. Οι εξάποδες προνύμφες εκκολάπτονται μετά από 3-15 ημέρες. Αμέσως μόλις εκκολαφθούν, είναι σχεδόν άχρωμες και έχουν κατακόκκινα μάτια. Μέσα σε 4-5 ημέρες περνά από τρία στάδια: γίνεται πρωτονύμφη, κατόπιν δευτερονύμφη και τέλος παίρνει την ενήλικη μορφή. Τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες έχουν οκτώ πόδια.

Image
Spider mite - Pests & Diseases

Συμπτώματα του παρασίτου

Τα πρώτα εμφανή συμπτώματα θα είναι μικρά κιτρινωπά ή υπόλευκα στίγματα, κυρίως γύρω στην κεντρική νεύρωση και τις μεγάλες νευρώσεις του φύλλου. Αν αυτές οι κηλίδες μεγαλώσουν και ενωθούν, ορισμένες περιοχές του φύλλου αποκτούν υπόλευκη ή ασημένια διάφανη εμφάνιση εξαιτίας των κενών κυττάρων.

Πρόληψη του παρασίτου

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο και την εξάπλωση της προσβολής από τετράνυχο, προσπαθήστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία χαμηλή (<25°C) και την υγρασία υψηλή (>60%), ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής. Οι θηρευτές του τετράνυχου επίσης χρειάζονται υψηλότερη υγρασία. Διατηρείτε τον χώρο της καλλιέργειας καθαρό και απομακρύνετε όλα τα ξερά φύλλα. Η καλή άρδευση είναι σημαντική, επειδή τα φυτά που στρεσάρονται από έλλειψη νερού είναι πιο πιθανό να πάθουν ζημιές.

Image
Spider mite - Pests & Diseases

Λύσεις για έλεγχο του παρασίτου

Όταν δείτε τετράνυχους (θα τους αναγνωρίσετε από τους ιστούς που υφαίνουν πάνω στα φύλλα), αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα. Ξεπλύνετε πολύ καλά το φυτό με μείγμα οινοπνεύματος και σαπουνιού. Επαναλάβετε τη θεραπεία πολλές φορές την εβδομάδα. Όταν η θεραπεία με προϊόν που βασίζεται σε νερό δεν είναι πλέον επιθυμητή, αφαιρέστε τους ιστούς με ηλεκτρική σκούπα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φυσικούς εχθρούς: αρπακτικά ακάρεα, πασχαλίτσες, αρπακτικά ημίπτερα και νευρόπτερα.