Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι και ποιότητες τύρφης από υψηλούς τυρφώνες. Τα χαρακτηριστικά της τύρφης εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από το βάθος από το οποίο εξορύσσεται, τη μέθοδο εξόρυξης και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Εξετάζοντας τα στρώματα της τύρφης από πάνω προς τα κάτω συναντάμε τους ακόλουθους τύπους:

Image
Different types of high peat

Άνω στρώμα τύρφης

Το άνω στρώμα είναι στο υψηλότερο επίπεδο του τυρφώνα. Σύμφωνα με τους γερμανικούς κανονισμούς για κοπή τύρφης, αυτό το στρώμα θα πρέπει να τοποθετείται ξανά πάνω στο αμμώδες στρώμα αφού αφαιρεθεί η ξανθιά και η μαύρη τύρφη. Όταν η γη μετατραπεί σε γεωργική, η τύρφη αυτή οργώνεται βαθιά, έτσι ώστε να αναμειχθεί με το αμμώδες στρώμα. Σήμερα επιτρέπεται να δοθεί άδεια χρήσης του άνω στρώματος τύρφης σε φυτοχώματα. Ένα μειονέκτημα αυτού του στρώματος είναι ότι δεν έχει πάντα ομοιογενή σύσταση.

Τύρφη σφάγνου

Η τύρφη σφάγνου είναι νεαρή και αποτελείται από σφάγνα σε μερική αποσύνθεση που μπορούν να συγκρατήσουν 10-12 φορές το βάρος τους σε νερό. Είναι ανοιχτόχρωμη και αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από διάφορους τύπους σφάγνου. Καθώς η τύρφη σφάγνου είναι σχετικά νεαρό οργανικό υλικό, αποσυντίθεται πιο γρήγορα από την παλιότερη τύρφη. Προέρχεται από τη βόρεια Ευρώπη και σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως σε ακριβά φυτοχώματα.

Image
Different types of high peat

Σκόνη τύρφης

Η σκόνη τύρφης εξορύσσεται από το άνω στρώμα του τυρφώνα. Το προϊόν έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και μικρό βαθμό αποσύνθεσης. Η σκόνη τύρφης μπορεί να συγκρατήσει τουλάχιστον 8 φορές το βάρος της σε νερό. Η πρόσληψη και η απελευθέρωση του νερού είναι βραδύτερες απ’ όσο στην τύρφη σφάγνου. Η σκόνη τύρφης διατίθεται σε τρεις τύπους –λεπτή, κανονική και αδρή–, ανάλογα με τη μέθοδο εξόρυξης.

Η λεπτή εξορύσσεται οριζόντια, με κοπή κατά στρώματα, και στη συνέχεια στεγνώνεται και συλλέγεται. Αυτή είναι η φθηνότερη μέθοδος. Για την παραγωγή της αδρής, χρησιμοποιείται η μέθοδος κατακόρυφης εξόρυξης, που είναι πιο ακριβή.

Μαύρη τύρφη (όχι από πέρμαφροστ)

Η μαύρη τύρφη που δεν προέρχεται από πέρμαφροστ (μόνιμα παγωμένο έδαφος) δεν είναι κατάλληλη για φυτοχώματα, επειδή συρρικνώνεται πολύ όταν στεγνώνει και έχει χαμηλό επίπεδο συγκράτησης νερού. Αν στεγνώσει καλά, γίνεται πολύ σκληρή (πεπιεσμένη τύρφη) και χρησιμοποιείται ως καύσιμο.

Image
Different types of high peat

Κηπευτική τύρφη

Η κηπευτική τύρφη είναι σημαντική πρώτη ύλη για τα φυτοχώματα. Παρασκευάζεται αφήνοντας την υγρή μαύρη τύρφη να παγώσει. Η ποιότητα της κηπευτικής τύρφης εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο έχει παγώσει. Όταν παγώνει η μαύρη τύρφη, βελτιώνεται η δυνατότητα συγκράτησης νερού και μειώνεται η συρρίκνωση. Αφού στεγνώσει, η κηπευτική τύρφη μπορεί να συγκρατήσει τουλάχιστον 4 φορές το βάρος της σε νερό. Η κηπευτική τύρφη έχει σκούρο καφέ χρώμα, καλή ένδειξη ότι έχει ήδη φτάσει σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Αποτελείται από πολύ λεπτά σωματίδια, γι’ αυτό και έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα αέρα.

Σκούρα τύρφη

Η σκούρα τύρφη εξορύσσεται από το στρώμα μεταξύ ξανθιάς και μαύρης τύρφης. Το στρώμα αυτό έχει αποσυντεθεί περισσότερο από το ξανθό στρώμα και το χρώμα του είναι μεταξύ ξανθού και μαύρου. Η σκούρα τύρφη συγκρατεί λιγότερο νερό από τη σκόνη τύρφης και την τύρφη σφάγνου.

Ετικέτες :