Δεν είναι όλα τα φυτοχώματα κατάλληλα για καλλιέργεια φυτών σύντομου κύκλου ζωής. Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η σύσταση του χώματος, η προλίπανση και το pH. Η καλή προλίπανση και το σωστό pH είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη συγκομιδή. Το φυτόχωμα, ο πετροβάμβακας και ο κοκοφοίνικας είναι τα τρία σημαντικότερα υποστρώματα για φυτά ταχείας ανάπτυξης. Το φυτόχωμα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι εύκολο στη χρήση.

Δεν είναι όλα τα φυτοχώματα κατάλληλα για καλλιέργεια φυτών σύντομου κύκλου ζωής!

Το φυτόχωμα είναι κυρίως οργανικό και φυσικό, χαρακτηριστικά που το καθιστούν δημοφιλές στους βιοκαλλιεργητές. Εκτός απ’ αυτό, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με θρεπτικά μέσα CANNA, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κατάλοιπα στο μέσο ανάπτυξης, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Image
Potting mixes, general info

Τα φυτοχώματα με βάση την τύρφη λέγεται ότι είναι «βιολογικά» και «φυσικά», αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει απόλυτα, καθώς συχνά περιέχουν συστατικά όπως είναι ο περλίτης και ανόργανα θρεπτικά άλατα που έχουν υποστεί μεταποίηση. Ο περλίτης είναι ανόργανο υλικό που παράγεται με βιομηχανική διαδικασία.

Ιστορία

Image
Potting mixes, general info

Γύρω στα 12.000 χρόνια π.Χ. οι παγετώνες της τελευταίας παγετώδους περιόδου υποχωρούν προς τα βόρεια, αφήνοντας πίσω τους άγονο, αμμώδες έδαφος. Η πρώτη βλάστηση αναπτύχθηκε, πέθανε και σχημάτισε το πρώτο λεπτό στρώμα τύρφης (ποάνθρακα), που υπάρχει ακόμη και είναι γνωστό ως «σκούρο» στρώμα.

Ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος σχηματισμού τύρφης, που διακόπηκε από σύντομες παγετώδεις περιόδους γύρω στα 6.000 και στα 3.000 π.Χ. Κατά την περίοδο αυτή σχηματίστηκε το στρώμα μαύρης τύρφης. Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας νέας περιόδου σχηματισμού, κατά την οποία σχηματίστηκε η ξανθιά (λευκή) τύρφη.

Το ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ ξανθιάς και μαύρης τύρφης λέγεται «γκρίζα» τύρφη. Το άνω στρώμα τύρφης βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο του τυρφώνα.

Χρήσιμες γνώσεις

Η τύρφη αποτελεί τη βάση κάθε καλού φυτοχώματος. Η τύρφη προέρχεται κυρίως από περιοχές όπου το νερό της βροχής έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και συνεπώς έχει λίγα θρεπτικά. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να προσθέσουμε στο φυτόχωμα όλα τα αναγκαία θρεπτικά για την ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει με ειδικά προετοιμασμένα θρεπτικά για φυτόχωμα ή με βιολογικά συστατικά, όπως είναι τα κοκκοποιημένα φύκη, το αιματάλευρο, το ιχθυογαλάκτωμα, η ξηρή κοπριά αγελάδας, το κερατάλευρο, το οστεάλευρο και τα περιττώματα γεωσκωλήκων. Καθώς η τύρφη μπορεί να απορροφήσει και ιχνοστοιχεία, ιδίως χαλκό, είναι σημαντικό να προστεθούν και αυτά. Η ποσότητα ιχνοστοιχείων που απορροφά η τύρφη εξαρτάται από τον τύπο της. Η τύρφη σφάγνου απορροφά λιγότερο από την κηπευτική τύρφη, για παράδειγμα.

Image
Potting mixes, general info

Τα περισσότερα φυτοχώματα που διατίθενται στα καταστήματα περιέχουν ήδη θρεπτικά και έχουν καλό επίπεδο οξύτητας. Έτσι παρέχεται σταθερό περιβάλλον στις ρίζες και μειώνεται η πιθανότητα προβλημάτων θρέψης. Το φυτόχωμα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι εύκολο στη χρήση. Ένας άλλος λόγος που κάνει πολλούς να επιλέγουν φυτόχωμα είναι το γεγονός ότι, συγκριτικά με τον πετροβάμβακα και τον κοκοφοίνικα, για παράδειγμα, υπάρχει παράδοση στη χρήση αυτού του μέσου, άρα και περισσότερη διαθέσιμη γνώση και εμπειρία.

Ετικέτες :