Οι ίνες κοκοφοίνικα είναι το υλικό που βρίσκεται ανάμεσα στο σκληρό κέλυφος της καρύδας και το εξωτερικό του περίβλημα. Πέρασαν 10 αιώνες μέχρι να μεταμορφωθούν τα κατάλοιπα της επεξεργασίας τους στο μέσο καλλιέργειας του μέλλοντος. Η πρώτη περιγραφή κατεργασίας της καρύδας προέρχεται από Άραβες εμπόρους του 11ου αιώνα. Το 1290 ο Μάρκο Πόλο περιέγραψε τη διαδικασία αφαίρεσης των ινών από κοκοφοίνικες. Για πολλούς αιώνες η διαδικασία ήταν απαράλλαχτη. Οι ίνες κοκοφοίνικα (coco fibre) χρησιμοποιούνταν ως πρώτη ύλη για σχοινιά πλοίων, καρέκλες και στρώματα, αφήνοντας άχρηστα υπολείμματα που λέγονταν «τύρφη κοκοφοίνικα (coco peat)».

Image
Coco in general

Το 1862 ο John Lindeley, βοτανολόγος, κηπουρός και γραμματέας της Βασιλικής Εταιρείας Κηπουρικής, έφερε το υλικό αυτό στην Αγγλία ως μέσο καλλιέργειας. Μετά από επιτυχημένες δοκιμές στους κήπους της Εταιρείας, εμφανίστηκαν επιπλοκές εξαιτίας επιβλαβών ουσιών που περιέχονται στο υλικό αυτό και των ελλιπών γνώσεων σχετικά με τη χρήση του. Τελικά η κακή του ποιότητα προκάλεσε πολλά προβλήματα σε διάφορες καλλιέργειες με αποτέλεσμα να μειωθεί η χρήση του στη γεωργία. Πέρασαν άλλα 100 χρόνια πριν ανακαλυφθεί ξανά το υπόστρωμα από κοκοφοίνικα ως πιθανό μέσο καλλιέργειας. Νέες τεχνικές και μέθοδοι ανάλυσης έδειξαν ότι μπορούσε να γίνει πολύτιμο μέσο καλλιέργειας. Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα, πολλά φυτά καλλιεργήθηκαν με επιτυχία σε υπόστρωμα από κοκοφοίνικα.

Η CANNA, πάντα πρωτοπόρος, εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας, η CANNA πέτυχε να δημιουργήσει ένα νέο υπόστρωμα από κοκοφοίνικα, καθώς και ειδικό θρεπτικό διάλυμα. Η CANNA ήταν η πρώτη εταιρεία που έβγαλε στην αγορά υπόστρωμα από κοκοφοίνικα με πιστοποιητικό RHP, το CANNA COCO.

Image
Coco in general

Τα φυτά θεριεύουν με τον κοκοφοίνικα

Ένας κηπουρός με εμπειρία σε φυτοχώματα λέει για το CANNA COCO: «Οι φράουλες είναι πολύ πιο πυκνές και βαριές απ’ όσο συνήθως. Και δεν είναι νερουλές, αλλά πραγματικά ζουμερές. Όπως το βλέπω, περιμένω τη μεγαλύτερη σοδειά που είχα ποτέ. Καλλιέργησα τα φυτά για μια βδομάδα, όπως έκανα με το φυτόχωμα, και κυριολεκτικά θέριεψαν με τον κοκοφοίνικα. Οι ρίζες μεγαλώνουν λες κι είναι ζιζάνια και τα ίδια τα φυτά γεμίζουν το χώρο πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο γίνεται κανονικά. Τα φυτά μου ποτέ δεν φαίνονταν τόσο υγιή. Το καλύτερο είναι ότι με τον κοκοφοίνικα δεν μπορείς να κάνεις λάθη.»

Η άνοδος του κοκοφοίνικα στην υδροπονία

Αφότου άρχισε να χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια τριαντάφυλλων το 1986, έγινε σαφές ότι ο κοκοφοίνικας μπορούσε να γίνει ιδανικό μέσο για ανάπτυξη των ριζών, με αποτέλεσμα πιο εύρωστα φυτά. Δυστυχώς, η επιτυχία που είχε στα τριαντάφυλλα δεν μπόρεσε να επαναληφθεί σε όλα τα φυτά. Η ποιότητα των ινών κοκοφοίνικα δεν ήταν σταθερή και υπήρχε τεράστιο έλλειμμα γνώσης σχετικά με την καλλιέργεια σε κοκοφοίνικα.

Το 1993 αυξήθηκε η ανάγκη για εναλλακτικές επιλογές, πέρα από την τύρφη σφάγνου και τα άλλα μέσα, όπως ήταν ο πετροβάμβακας. Έτσι η CANNA άρχισε να πειραματίζεται με τον κοκοφοίνικα . Δεν προέκυψε αμέσως εμπορεύσιμο προϊόν. Οι απόψεις των «ειδικών» ήταν αντικρουόμενες και δεν υπήρχαν λύσεις στα πρακτικά προβλήματα της καλλιέργειας σε κοκοφοίνικα. Για να διαπιστώσουμε αντικειμενικά τις δυνατότητες του κοκοφοίνικα, η μόνη λύση ήταν να κάνει η ίδια η CANNA πρωτοποριακές έρευνες. Δύο χρόνια αργότερα, η CANNA κυκλοφόρησε το CANNA COCO, το πρώτο προϊόν από κοκοφοίνικα που βγήκε στην αγορά (Γερμανία, 1996).

Μετά τη θετική υποδοχή και την τεράστια επιτυχία του CANNA COCO στη γερμανική αγορά, το CANNA COCO κυκλοφόρησε στην Ολλανδία το 1997. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η άνοδος των υποστρωμάτων από κοκοφοίνικα ήταν αναπόφευκτη και οι πωλήσεις στην αγορά των ειδών κηπουρικής αυξήθηκαν κατακόρυφα. Στα τέλη του 2000 σχεδόν το 35% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας τριαντάφυλλου και το 40% της καλλιέργειας φράουλας στην Ολλανδία γινόταν σε υποστρώματα από κοκοφοίνικα.

Ο κοκοφοίνικας έχει πλέον βρει τη θέση του ανάμεσα στα υποστρώματα καλλιέργειας. Η CANNA προβλέπει άνοδο της συνολικής αγοράς υποστρωμάτων κοκοφοίνικα κατά 15% τον χρόνο έως το 2015. Τα χαρακτηριστικά των ινών κοκοφοίνικα είναι ευνοϊκά για πολλά μείγματα φυτοχωμάτων, εξαιτίας του εύκολου ριζώματος, της μεγάλης ικανότητας συγκράτησης νερού σε συνδυασμό με την καλή αποστράγγιση, και της μεγάλης σταθερότητας του υλικού.

Ελβετικές καλλιέργειες υψηλού επιπέδου

Image
Coco in general

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Κέντρο Καλλιέργειας του Σλίρεν (κοντά στη Ζυρίχη) ήταν από τα πρώτα που ενδιαφέρθηκαν για το CANNA COCO όταν κυκλοφόρησε. Ο Heinrich και ο Gabriel, δύο υπάλληλοι που εργάζονταν εκεί από την αρχή, ανέλαβαν την επιχείρηση και τη συνέχισαν με το όνομα Growhaus. Από τότε που βγήκε το υπόστρωμα CANNA COCO, έχουν αλλάξει τελείως γνώμη για αυτή την τροπική ίνα.

Μέχρι πρόσφατα, η επιχείρηση διέθετε έναν χώρο δοκιμών που χρησίμευε για σύγκριση των διάφορων δημοφιλών μέσων καλλιέργειας. Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, ο Heinrich και ο Gabriel επιβεβαίωσαν ότι το CANNA COCO ήταν το πιο αποτελεσματικό μέσο. «Η CANNA είναι ο προμηθευτής που προτιμάμε», είπε με ειλικρίνεια ο Heinrich. Αυτός ο καλλιεργητής, που έδειξε την αξία του στο θρυλικό φυτώριο του Ένετμπρουγκ, εγκωμιάζει τη σταθερά υψηλή ποιότητα της σειράς προϊόντων CANNA. «Πάνω απ’ όλα όμως, η ευκολία χρήσης κάνει το CANNA COCO ανώτερο από τα άλλα υποστρώματα.

Κόβεις τις πλάκες, μουσκεύεις για μια ώρα και είναι έτοιμο. Έχουμε πελάτες που χρησιμοποιούν την ίδια πλάκα έξι φορές, εμείς όμως θέτουμε ως όριο τις τρεις συγκομιδές», λέει ο Heinrich με χαμόγελο. Επιπλέον, η ομάδα του Growhaus διαπίστωσε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε μύκητες των φυτοχωμάτων.

Αρκετοί λόγοι για να προωθήσουν οι επιτυχημένοι επαγγελματίες το CANNA COCO και τα αντίστοιχα θρεπτικά μέσα στους πελάτες τους. Ανάλογα με το είδος του φυτού, ο μέσος κηπουρός του Growhaus εύκολα μπορεί να πετύχει μέση αύξηση απόδοσης κατά 10% με το CANNA COCO.

Ετικέτες :