Το 1998 η δημοτικότητα του κοκοφοίνικα ανέβηκε κατακόρυφα, προκαλώντας έλλειψη στις πρώτες ύλες. Καθώς οι βασικοί παραγωγοί φυτοχωμάτων και υποστρωμάτων δεν μπορούσαν πλέον να αγνοήσουν το προϊόν αυτό, άρχισαν να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από νέες πηγές, χωρίς να ασχοληθούν με τις συνέπειες στην ποιότητα.

Το αποτέλεσμα ήταν τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες, ιδίως στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Για να αποφύγει προβλήματα με τις παραδόσεις παραγγελιών, την εποχή της κρίσης η CANNA ταξίδεψε στο εξωτερικό και έκανε σημαντικές επενδύσεις σε τοπική υποδομή. Χτίστηκαν τσιμεντένιες αποθήκες για ελεγχόμενη αποθήκευση, έγινε μηχανοποίηση της διαδικασίας και υπογράφτηκαν συμβόλαια με επιλεγμένους αγρότες.

Τα πλεονεκτήματα ήταν η ελεγχόμενη παροχή πρώτων υλών, το ιδανικό μέγεθος (κόσκινο 0,5 ίντσας), η συλλογή χωρίς επαφή με το χώμα και η ελεγχόμενη ωρίμανση και κομποστοποίηση. Όλη αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε ένα προϊόν απαλλαγμένο από έντομα, ζιζάνια, σπόρους και ασθένειες, το πρώτο που ικανοποίησε τα πρότυπα του RHP στην Ολλανδία.

Image
COCO Quality

CANNA, πάνω κι από το σήμα ποιότητας του RHP

Το ίδρυμα RHP (Σήμα Ποιότητας για Υποστρώματα) είναι πολύ γνωστό στον τομέα των φυτοχωμάτων στην Ολλανδία όσον αφορά τον έλεγχο υποστρωμάτων και πρώτων υλών. Ο έλεγχος δεν περιορίζεται στο τελικό προϊόν αλλά καλύπτει την προμήθεια και την κατεργασία των πρώτων υλών μέχρι τον έτοιμο σάκο CANNA Coco Professional Plus 50 λίτρων. Το σήμα ποιότητας του RHP συμπεριλαμβάνεται στις πιστοποιήσεις του ECAS (Ευρωπαϊκός Φορέας Πιστοποίησης του Αγροτικού Τομέα). Ο ECAS παρακολουθεί όλη την παραγωγή της CANNA, από το εργοστάσιο στην Ινδία μέχρι τον τελικό καταναλωτή, για να βεβαιωθεί ότι τηρούνται όλες οι προδιαγραφές για την πιστοποίηση του υποστρώματος CANNA COCO.

Image
COCO Quality

Τα προϊόντα με πιστοποίηση του RHP καλύπτουν τις υψηλότερες χημικές και φυσικές απαιτήσεις και είναι απαλλαγμένα από ζιζάνια και παθογόνους οργανισμούς. Τα πρότυπα του RHP μπορούν να επιτευχθούν με δύο τρόπους: είτε αποστειρώνοντας τα υλικά με ατμό, είτε ελέγχοντας πλήρως τη διαδικασία παραγωγής. Ένα μειονέκτημα της αποστείρωσης με ατμό είναι ότι δεν μπορεί να προστατεύσει με φυσικό τρόπο τις καλλιέργειες από επιβλαβείς μύκητες, όπως το πύθιο. Η αποστείρωση με ατμό μετατρέπει τα χρήσιμα στο φυτό νιτρικά άλατα σε τοξικά νιτρώδη άλατα. Η CANNA επέλεξε τον δύσκολο δρόμο και αποφάσισε να μην αποστειρώσει τον κοκοφοίνικα με ατμό. Η διαδικασία ρύθμισης του pH που εφαρμόζουμε μας επιτρέπει να «προγραμματίσουμε» το υπόστρωμα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι διασφαλίζουμε την ίδια σταθερή, υψηλή ποιότητα υλικού κάθε φορά.

Image
COCO Quality

Περιβαλλοντικά φιλικό και επαγγελματικό!

Το CANNA COCO είναι ένα 100% φυσικό μέσο καλλιέργειας με διαπιστωμένη αξία στην πορεία πολλών ετών. Η ολλανδική εταιρεία CANNA, πρωτοπόρος στη χρήση υποστρωμάτων κοκοφοίνικα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καθιέρωσή τους στην κηπουρική. Το CANNA COCO δεν είναι μόνο προϊόν υψηλής ποιότητας, αλλά και ωφέλιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Για πολλά χρόνια η πρώτη ύλη του ήταν άχρηστο κατάλοιπο. Τεράστιοι σωροί από υπολείμματα ινών κοκοφοίνικα υψώνονταν σε χώρες όπως η Σρι Λάνκα και η Ινδία. Με την εξέλιξη μιας ειδικής διαδικασίας βιολογικής κομποστοποίησης, αυτά τα υπολείμματα μεταμορφώθηκαν σε προϊόν υψηλής ποιότητας. Η καινοτομία αυτή συνέβαλε και συμβάλλει ακόμη σημαντικά σε τοπικές οικονομίες της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Το γεγονός αυτό καθώς και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καθιστούν το CANNA COCO το μέσο καλλιέργειας του παρόντος και του μέλλοντος!

Οι μεγαλύτεροι έμποροι της Ολλανδίας πουλάνε λαχανικά καλλιεργημένα σε COCO

Η εταιρεία A.C. Hartman BV είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κηπευτικών της Ολλανδίας με συνολική έκταση 210 στρέμματα. Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Albert Heijn (θυγατρική της AHOLD) είναι ο μοναδικός πελάτης τους εδώ και 20 χρόνια.

Ο Willem Hartman καλλιεργεί όλες τις πιπεριές, τα αγγούρια και τις τομάτες, καθώς και πολλά από τα εξωτικά λαχανικά που διαθέτει η αλυσίδα. Μετά από πολλά χρόνια δοκιμών σε διάφορα φυτικά υποστρώματα, ο Hartman υιοθέτησε το υπόστρωμα από κοκοφοίνικα για όλη σχεδόν την εταιρεία του. «Τα προβλήματα που είχαμε με τις χοντρές ρίζες σε είκοσι στρέμματα αγγουριών επέσπευσαν αυτή την απόφαση», λέει ο Hartman. «Τα αγγούρια καλλιεργούνται ακόμη και σε γλάστρες από κοκοφοίνικα! Η γλάστρα καταναλώνεται αργά καθώς οι ρίζες αναπτύσσονται μέσα της.»

Εκτός από την καλύτερη εμφάνιση, η ανάπτυξη των ριζών είναι ευκολότερη και ανώτερη στον κοκοφοίνικα συγκριτικά με τον πετροβάμβακα. «Χάρη στο υγιέστερο περιβάλλον των ριζών, έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και λιγότερα προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του προϊόντος, καθώς και καλύτερο χρώμα και γεύση», υποστηρίζει ο Hartman.

Η εταιρεία του στοχεύει στην ανώτατη ποιότητα. Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ο πελάτης δεν θέλει τίποτα λιγότερο. Το εξαιρετικό ρίζωμα στο υπόστρωμα από κοκοφοίνικα, σε συνδυασμό με τα μέτρα βιολογικού ελέγχου, θα απογειώσουν την ποιότητα, κατά τη γνώμη του Hartman. Τα φύλλα του φυτού της πιπεριάς είναι πολύ γερά και ελαφρά γυρισμένα προς τα πάνω. «Αυτό που θέλει κάθε καλλιεργητής», λέει.

Ετικέτες :