Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στοιχείο σε πολλούς οργανισμούς, μεταξύ άλλων και στα φυτά. Στα φυτά είναι δομικό στοιχείο της χλωροφύλλης και, επομένως, απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά ενέργειας. Όπως και το ασβέστιο, είναι συστατικό του νερού βρύσης και επηρεάζει τη σκληρότητα του νερού. Τα ανόργανα λιπάσματα μαγνησίου μπορούν να παρασκευαστούν από τα ίδια άλατα που χρησιμοποιούνται και στην παραγωγή λιπασμάτων καλίου.

Λίγα λόγια για το μαγνήσιο

Τι είναι και σε τι χρειάζεται
ο μαγνήσιο είναι απαραίτητο στα φυτά καθώς χρειάζεται για τη φωτοσύνθεση.
Αποτελεί δομικό στοιχείο της χλωροφύλλης.
Τι βλέπετε
Καφέ κηλίδες στο χρώμα της σκουριάς.
Θολές κίτρινες κηλίδες ανάμεσα στις νευρώσεις.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ψεκάστε με διάλυμα θειικού μαγνησίου 2% κάθε 4-5 ημέρες για μία εβδομάδα περίπου.
Image
Magnesium deficiency guide

Συμπτώματα τροφοπενίας

Όταν υπάρχει έλλειψη, η χλωροφύλλη των φύλλων μέσης ηλικίας κάτω από την ανθοφόρο κορυφή θα αποικοδομηθεί και το μαγνήσιο θα μεταφερθεί στα νεαρά μέρη του φυτού. Η αποικοδόμηση γίνεται εμφανής με τη μορφή καφέ κηλίδων στο χρώμα της σκουριάς ή/και θολών χλωρωτικών κηλίδων ανάμεσα στις νευρώσεις. Αν η έλλειψη μαγνησίου είναι μικρή, σχεδόν δεν επηρεάζει την ανθοφορία, παρόλο που η ανάπτυξη ανθέων επιδεινώνει τα συμπτώματα της τροφοπενίας.

Εξέλιξη τροφοπενίας

  • Τα σημάδια τροφοπενίας εμφανίζονται γύρω στην 4η-6η εβδομάδα και μετά. Μικρές καφέ κηλίδες στο χρώμα της σκουριάς ή/και θολά κίτρινα στίγματα εμφανίζονται στα φύλλα μέσης ηλικίας (κάτω από την κορυφή του φυτού).
  • Το χρώμα των νεαρών φύλλων και η ανάπτυξη καρπών δεν επηρεάζονται.
  • Αυξάνεται το μέγεθος και ο αριθμός των καφέ κηλίδων στα φύλλα.
  • Τα συμπτώματα εξαπλώνονται σε όλο το φυτό, που έχει ασθενική όψη. Όταν οξυνθεί η έλλειψη, επηρεάζονται και τα νεαρά φύλλα και μειώνεται η παραγωγή ανθέων.

Αιτίες τροφοπενίας

Έλλειψη μαγνησίου μπορεί να παρουσιαστεί επειδή κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες παρεμποδίζει την πρόσληψη:

  • Πολύ υγρό, ψυχρό ή/και όξινο περιβάλλον ριζών.
  • Μεγάλη ποσότητα καλίου, αμμωνίας ή/και ασβεστίου (λόγου χάρη, μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρακικού ασβεστίου στο πόσιμο νερό ή αργιλικά φυτοχώματα πλούσια σε ασβέστιο) συγκριτικά με την ποσότητα μαγνησίου.
  • Περιορισμένο ριζικό σύστημα και μεγάλες ανάγκες του φυτού.
  • Υψηλή EC στο μέσο ανάπτυξης, τόση που εμποδίζει την εξάτμιση.
Image
Magnesium deficiency guide

Λύσεις για την τροφοπενία

  • Όταν διαπιστωθεί έλλειψη, το καλύτερο είναι να ψεκάσετε με διάλυμα θειικού μαγνησίου 2%.
  • Λίπανση μέσω των ριζών. Ανόργανη: θειικό μαγνήσιο σε υδροπονικά συστήματα ή κιζερίτης (κοκκώδες θειικό μαγνήσιο). Οργανική: χωνεμένη κοπριά γαλοπούλας ή αγελάδας.

Ανάκαμψη

Διορθώστε τις πιθανές αιτίες. Σε φυτοχώματα, όταν το pH είναι πολύ χαμηλό (κάτω από 5), χρησιμοποιήστε λιπάσματα ασβεστίου που περιέχουν μαγνήσιο. Σε υδροπονική καλλιέργεια, χορηγήστε προσωρινά ένα θρεπτικό διάλυμα με υψηλότερο pH (6,5). Όταν η EC είναι πολύ υψηλή, ξεπλύνετε ή/και χορηγήστε προσωρινά σκέτο πόσιμο νερό αντί για θρεπτικό μείγμα. Σε καλλιέργεια εσωτερικού χώρου, διατηρήστε τη θερμοκρασία των ριζών μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου. Λίγο παραπάνω μαγνήσιο δεν βλάπτει ιδιαίτερα. Όταν καλλιεργείτε σε φυτοχώματα, η περίσσεια μαγνησίου δεν εμφανίζεται γρήγορα. Η υπερβολική ποσότητα μαγνησίου παρεμποδίζει την πρόσληψη ασβεστίου και το φυτό εμφανίζει γενικά συμπτώματα περίσσειας ανόργανων αλάτων:

  • περιορισμένη ανάπτυξη και σκουρόχρωμο φύλλωμα.
Ετικέτες :