Ο φωσφόρος παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και είναι βασικό θρεπτικό στοιχείο τόσο για τα φυτά όσο και για τα ζώα. Έχει καίριο ρόλο στις διαδικασίες της καύσης μέσα στο κύτταρο και στη μεταφορά ενέργειας σε όλο το φυτό. Αποτελεί επίσης δομικό στοιχείο του κυτταρικού τοιχώματος, του DNA και κάθε είδους πρωτεϊνών, μεταξύ αυτών και ενζύμων.

Για τα νεαρά φυτά η παρουσία φωσφόρου είναι απαραίτητη. Γύρω στα 3/4 του φωσφόρου που καταναλώνει ένα φυτό στον κύκλο ζωής του απορροφάται στο πρώτο τέταρτο της ζωής του. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φωσφόρου βρίσκονται στα αναπτυσσόμενα μέρη του φυτού: ρίζες, αυξητικούς βλαστούς και αγγειώδεις ιστούς.

Λίγα λόγια για τον φωσφόρο

Τι είναι και σε τι χρειάζεται
Παίζει καίριο ρόλο τόσο στις διεργασίες του κυττάρου όσο και στη μεταφορά ενέργειας στο φυτό.
Είναι δομικό στοιχείο του κυτταρικού τοιχώματος και του DNA, μεταξύ άλλων.
Τι βλέπετε
Μικρό φυτό με ιώδεις ή μελανές νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα.
Παραμόρφωση και συρρίκνωση των φύλλων.
Τι μπορείτε να κάνετε
Αναμείξτε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ φωσφωρούχο λίπασμα στο φυτόχωμα ή προσθέστε επιπλέον φωσφωρούχο διάλυμα στις υδροπονικές καλλιέργειες.
Image
Phosphorus deficiency guide

Συμπτώματα τροφοπενίας

Τα φυτά παραμένουν μάλλον μικρά, με ιώδη και μελανά νεκρωτικά μέρη στα φύλλα, τα οποία αργότερα παραμορφώνονται και συρρικνώνονται.

Εξέλιξη τροφοπενίας

  • Στην αρχή το φυτό γίνεται σκούρο πράσινο, διαφορετικής απόχρωσης (γαλαζοπράσινης) από εκείνη που βλέπουμε στην έλλειψη καλίου.
  • Η αύξηση σε ύψος και η ανάπτυξη των πλευρικών βλαστών περιορίζεται.
  • Μετά από 2 με 3 εβδομάδες, εμφανίζονται σκούρες ιώδεις και μελανές νεκρωτικές κηλίδες στα γηραιά και μέσης ηλικίας φύλα, παραμορφώνοντάς τα.
  • Οι ιώδεις και μελανές νεκρώσεις εξαπλώνονται προς τον μίσχο του φύλλου. Το φύλλο συστρέφεται πολύ και τελικά πεθαίνει.
  • Τα νεκρά φύλλα είναι συνεστραμμένα και συρρικνωμένα, έχουν χαρακτηριστικό καστανοκόκκινο ιώδες χρώμα και πέφτουν.
  • Το φυτό ανθοφορεί κανονικά, αλλά η απόδοση θα είναι ελάχιστη.
Image
Phosphorus deficiency guide

Αιτίες τροφοπενίας

Εξαιτίας των χαμηλών συγκεντρώσεων των φωσφορικών αλάτων στη φύση, η προτίμηση των φυτικών κυττάρων για τον φωσφόρο επιτρέπει την εύκολη απορρόφηση από όλη τη ρίζα. Συνεπώς δεν εμφανίζονται συχνά ελλείψεις, εκτός εάν:

  • Το μέσο ανάπτυξης έχει πολύ υψηλό pH (πάνω από 7). Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν τον φωσφόρο, διότι σχηματίζονται αδιάλυτα σύμπλοκα του φωσφόρου.
  • Το έδαφος είναι υπερβολικά όξινο ή υπερβολικά πλούσιο σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Αυτό εμποδίζει την απορρόφηση των φωσφορικών αλάτων.
  • Ο φωσφόρος έχει καθηλωθεί στο φυτόχωμα. Δεν μπορούν πλέον να απορροφηθούν τα φωσφορικά άλατα.

Λύσεις για την τροφοπενία

Να χρησιμοποιείτε πάντα ανόργανα φωσφορικά άλατα, που απορροφώνται εύκολα. Επίσης να αναμειγνύετε το φωσφωρούχο λίπασμα ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ με το φυτόχωμα.

  • Όταν το pH είναι πολύ υψηλό, χρησιμοποιήστε αραιωμένο διάλυμα φωσφορικού οξέος για οξίνιση του μέσου ανάπτυξης.
  • Επιλέγετε προϊόντα που αναφέρουν εγγυημένη περιεκτικότητα φωσφόρου στη συσκευασία αντί για εναλλακτικά προϊόντα που περιέχουν φωσφόρο, όπως η κοπριά ή το γκουανό.
Ετικέτες :