Στα ανακυκλούμενα συστήματα το νερό της αποστράγγισης δεν απομακρύνεται αλλά επαναχρησιμοποιείται. Υπάρχουν διάφορα είδη ανακυκλούμενων συστημάτων: Το σύστημα NFT (Καλλιέργεια σε μεμβράνη θρεπτικού διαλύματος), η αεροπονία, τα συστήματα πλήρωσης και απορροής, και η στάγδην θρέψη και άρδευση.

NFT (Καλλιέργεια σε μεμβράνη θρεπτικού διαλύματος)

Η χρήση συστημάτων NFT (Nutrient Flow Technique) ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Ο Allen Cooper κατασκεύασε το πρώτο σύστημα NFT στην Αγγλία. Στα συστήματα NFT μια σειρά σωλήνων παρέχει διαρκή αργή ροή θρεπτικού διαλύματος στις ρίζες. Το θρεπτικό διάλυμα που αποστραγγίζεται από τις ρίζες συλλέγεται σε μια δεξαμενή και χορηγείται ξανά στα φυτά.

Πρόσφατα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή και τα τραπέζια NFT για καλλιέργεια αυτού του τύπου. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην ίδια αρχή με το πρώτο σύστημα σωλήνων που δημιουργήθηκε. Για να εξασφαλιστεί ικανοποιητική ροή του θρεπτικού διαλύματος, οι σωληνώσεις πρέπει να έχουν κλίση γύρω στο 1%. Σε κατασκευές τύπου σήραγγας, η ροή πρέπει να είναι γύρω στο 1 λίτρο την ώρα. Βεβαιωθείτε ότι η μάζα των ριζών στο κάτω μέρος της σήραγγας δεν είναι υπερβολικά πυκνή!

Αν συμβεί αυτό, υπάρχει κίνδυνος να ρέει το θρεπτικό διάλυμα γύρω από το εξωτερικό στρώμα ριζών και να μην υπάρχει αρκετή επαφή μεταξύ του θρεπτικού διαλύματος και των ριζών στο εσωτερικό της μάζας. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα φυτά θα μαραθούν γρηγορότερα και ίσως προκύψουν ελλείψεις θρεπτικών.

Image
Recirculating systems

Για να αποφύγετε την ανάπτυξη πυκνής μάζας ριζών, βεβαιωθείτε ότι οι σωλήνες δεν έχουν μήκος πάνω από 9 μέτρα και έχουν διάμετρο τουλάχιστον 30 εκατοστά.

Τυχόν επικείμενη έλλειψη θρεπτικών σε ένα σύστημα NFT συχνά εμφανίζεται πρώτα στα φυτά κοντά στο τέλος της ροής (χαμηλότερα). Αυτό συμβαίνει επειδή στην αρχή και στη μέση της ροής τα φυτά προλαβαίνουν να απορροφήσουν θρεπτικά από το διάλυμα. Παρακολουθώντας στενότερα αυτά τα φυτά, μπορείτε να εντοπίσετε και να διορθώσετε συντομότερα τυχόν ελλείψεις θρεπτικών. Η διόρθωση γίνεται αυξάνοντας την ταχύτητα της ροής ή/και αυξάνοντας την πυκνότητα (EC) του διαλύματος.

Εκτός από τις ελλείψεις θρεπτικών, η έλλειψη οξυγόνου ­είναι επίσης ένα πρόβλημα που συχνά εμφανίζεται πρώτα στα φυτά κοντά στο τέλος της ροής. Με την έλλειψη οξυγόνου οι ρίζες παίρνουν καφέ χρώμα και μειώνεται η πρόσληψη νερού και θρεπτικών από το φυτό. Η πιθανότητα να προκύψει έλλειψη οξυγόνου είναι μεγαλύτερη κατά τη φάση σχηματισμού καρπών καθώς και σε συνθήκες στρες. Η χρήση ενζύμων που διεγείρουν την αποσύνθεση των νεκρών ριζών ­απομακρύνει τα υπολείμματα ριζών και το φυτό γίνεται πιο ζωηρό. Υπό κανονικές συνθήκες πάντα θα υπάρχει μια ποσότητα νεκρών ριζών στο σύστημα, εφόσον όμως υπάρχουν αρκετές λευκές, υγιείς ρίζες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αεροπονία

Η αεροπονία ξεκίνησε στο Ισραήλ το 1982, λίγα χρόνια μετά από το σύστημα NFT. Στο σύστημα αυτό χρησιμοποιούνται νεφελοψεκαστήρες που διαβρέχουν διαρκώς τις ρίζες με πολύ λεπτά σταγονίδια. Όσο μικρότερα τα σταγονίδια,­ τόσο καλύτερη η επαφή μεταξύ του θρεπτικού διαλύματος και των ριζών, άρα και η πρόσληψη νερού και θρεπτικών.

Image
Recirculating systems

Με αυτό το δεδομένο οι ρίζες αναπτύσσονται ουσιαστικά στον αέρα, έχουν πάντα αρκετό οξυγόνο και υπάρχει δυνατότητα μεγάλης ­συγκομιδής. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των αεροπονικών συστημάτων είναι ­το σχετικά μεγάλο κόστος της αρχικής επένδυσης και η ευαισθησία σε δυσλειτουργίες. Η μόνιμη παρουσία ενός λεπτού φιλμ νερού στον πάτο του χώρου ψεκασμού εξασφαλίζει ότι τα φυτά δεν θα μείνουν χωρίς νερό σε περίπτωση βλάβης του συστήματος.

Συστήματα πλήρωσης και αποστράγγισης

Στα συστήματα πλήρωσης και αποστράγγισης, τα φυτά τοποθετούνται σε ένα κιβώτιο που γεμίζει με θρεπτικό διάλυμα σε τακτά διαστήματα. Το υπόστρωμα απορροφά το θρεπτικό διάλυμα, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνεται. Καθώς γεμίζει το κιβώτιο με θρεπτικό διάλυμα, ο αέρας φεύγει από το υπόστρωμα και, όταν το διάλυμα απομακρύνεται, ο αέρας ανανεώνεται.

IΓια να αποφύγουμε την έλλειψη οξυγόνου γύρω από τις ρίζες, το υπόστρωμα δεν πρέπει να μείνει για μεγάλο διάστημα γεμάτο νερό και πρέπει να περιέχει αρκετό αέρα όταν αποστραγγιστεί το θρεπτικό διάλυμα. Ένας τρόπος να το εξασφαλίσουμε είναι η όλη διαδικασία πλήρωσης και απορροής να διαρκεί το πολύ 30 λεπτά.

Image
Recirculating systems

Η συνιστώμενη συχνότητα πλήρωσης εξαρτάται από το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε και τον όγκο των ριζών κάθε φυτού. Οι κόκκοι διογκωμένης αργίλου CANNA Clay Pebbles δεν συγκρατούν πολύ νερό και πρέπει να ποτίζονται συχνότερα απ’ όσο ένα σύστημα με πετροβάμβακα, λόγου χάρη, που συγκρατεί περισσότερο νερό.

Συστήματα στάγδην άρδευσης

Τα συστήματα στάγδην άρδευσης και θρέψης είναι, λόγω της απλότητάς τους, ο πιο κοινός τύπος υδροπονικού συστήματος του κόσμου. Ένα ρολόι ελέγχει την αντλία της δεξαμενής θρεπτικών. Το ρολόι ενεργοποιεί την αντλία και το θρεπτικό διάλυμα σταλάζει στη βάση κάθε φυτού μέσω ενός μηχανισμού με σωλήνες και σταλάκτες. Η περίσσεια θρεπτικού διαλύματος συλλέγεται σε μια δεξαμενή για επαναχρησιμοποίηση ή αποστραγγίζεται.

Image
Recirculating systems

Στο σύστημα αυτό τα φυτά αναπτύσσονται σε αδρανές υπόστρωμα. Όπως και στο σύστημα πλήρωσης και απορροής, η συχνότητα ποτίσματος διαφέρει.

Ετικέτες :