Η υδροπονική καλλιέργεια είναι εξαιρετικά δημοφιλής και διαδίδεται όλο και περισσότερο. Τα υδροπονικά συστήματα είναι κατάλληλα τόσο για μικρής όσο και για μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες. Η δυνατότητα άμεσου ελέγχου σημαίνει υψηλότερη απόδοση όταν χρησιμοποιείτε τα σωστά θρεπτικά. Χάρη στον σύγχρονο τελειοποιημένο εξοπλισμό μέτρησης­ και τις τεχνολογικές προόδους στη βιομηχανία γενικά, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό. Τα υδροπονικά συστήματα σχεδιάστηκαν για να παράσχουν στους αστροναύτες φρέσκα τρόφιμα σε αποστολές στον Άρη.

Image
Hydroponics in short

Η λέξη υδροπονία προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ύδωρ (νερό) και πόνος (μόχθος, εργασία), σημαίνει δηλαδή «εργασία του νερού». Υδροπονικά συστήματα υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα. Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας και οι πλωτοί κήποι των Αζτέκων στο Μεξικό ήταν τα πρώτα υδροπονικά συστήματα. Χάρη στη διαρκή τροφοδοσία νερού μπορούσαν να καλλιεργούν τρόφιμα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η βάση των σύγχρονων υδροπονικών συστημάτων τέθηκε μετά τα πειράματα των Γερμανών επιστημόνων Von Sachs και Knop στα 1865-1895. Διαπίστωσαν ότι τα φυτά χρειάζονται ορισμένα θρεπτικά στοιχεία για να αναπτυχθούν.

Στη δεκαετία του 1930 ο Dr. Gericke δημιούργησε τα πρώτα επιτυχημένα υδροπονικά συστήματα στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τα συστήματα αυτά προσαρμόστηκαν ώστε να παράγουν φρέσκα λαχανικά για τους Αμερικανούς στρατιώτες. Στις δεκαετίες του 1970 και 1980 τα υδροπονικά συστήματα προσαρμόστηκαν για εμπορικούς σκοπούς ώστε να παράγουν λαχανικά και άνθη.

Υδροπονία είναι...

Image
Hydroponics in short

Μια μέθοδος καλλιέργειας φυτών χωρίς φυτοχώματα, όπου όλα τα θρεπτικά παρέχονται με το νερό. Μπορούμε να διακρίνουμε τα «γνήσια» υδροπονικά συστήματα, όπου τα φυτά καλλιεργούνται χωρίς υπόστρωμα (NFT, αεροπονία), από τα υδροπονικά ­συστήματα που χρησιμοποιούν υπόστρωμα (πετροβάμβακα, περλίτη, κοκοφοίνικα, διογκωμένη άργιλο και τύρφη). Ο τύπος του θρεπτικού διαλύματος που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος. Μια άλλη σημαντική διάκριση είναι μεταξύ ανοιχτών και κλειστών συστημάτων.

Στα ανοιχτά συστήματα καλλιέργειας το υπόστρωμα τροφοδοτείται διαρκώς με νέα θρεπτικά, ενώ τα παλιά απομακρύνονται μέσω του συστήματος αποστράγγισης. Στα κλειστά ή ανακυκλούμενα συστήματα τα θρεπτικά δεν απομακρύνονται με την αποστράγγιση αλλά συλλέγονται και επιστρέφουν στα φυτά. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο όταν δεν χρησιμοποιείται καθόλου υπόστρωμα ή όταν το υπόστρωμα συγκρατεί σχετικά λίγη υγρασία (διογκωμένη άργιλος και περλίτης).

Στα υδροπονικά συστήματα είναι πολύ σημαντικό να περιέχει το θρεπτικό διάλυμα σε σωστές αναλογίες όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται το φυτό. Ο πιο κατάλληλος τύπος συστήματος εξαρτάται από τις προτιμήσεις και την εμπειρία του καλλιεργητή.

Υδροπονία, υπέρ και κατά

  Ανοιχτό σύστ Κλειστό σύστημα (ανακυκλούμενο)
Υπέρ Ευκολότερος έλεγχος, καθώς το φυτό λαμβάνει διαρκώς καινούρια θρεπτικά συστατικά.

Κατάλληλο για νερό δικτύου χαμηλής ποιότητας (EC 0,75 ή μεγαλύτερη).
Δεν χρειάζεται αποστράγγιση για τα χρησιμοποιημένα θρεπτικά.

Πολύ καλός αερισμός στις ρίζες με χρήση κατάλληλου υποστρώματος.
Κατά Μεγαλύτερη απώλεια νερού και θρεπτικών. Χρειάζεται αποχέτευση για το νερό. Μπορούν να εξαπλωθούν ασθένειες σε όλο το σύστημα μέσω της ροής θρεπτικών.

Τα επίπεδα pH και EC πρέπει να παρακολουθούνται.
Θρεπτικά CANNA HYDRO CANNA AQUA
Ετικέτες :